Ben je ooit zo bang of onzeker over jezelf geweest om ergens in te falen dat je besloot het maar helemaal niet te proberen? Faalangst of het gevoel niet goed genoeg te zijn, is een grote rem op je leven en veel mensen hebben er last van.
Als we het over faalangst hebben zullen we eerst moeten definiëren wat ‘falen’ precies betekent.
Het kan namelijk voor iedereen een andere betekenis hebben. Dat komt doordat ieder mens eigen waarden, normen en een geloofssysteem heeft. En voor het geval je het nog niet wist, een geloofssysteem heeft niets met religie te maken. Het is simpelweg de verzameling overtuigingen die in je zitten. Zo kan een bepaalde uitkomst voor de één een succes betekenen en voor de ander een mislukking.
Velen van ons zijn bang om te falen, of zitten met een diep verankerd gevoel dat zij niet goed genoeg zijn. Maar faalangst wordt pas een probleem als je het toestaat te stoppen waarvoor je bang bent.
Oorzaken
Faalangst kan worden gekoppeld aan vele oorzaken. Het hebben van kritische of onbehulpzame ouders is bijvoorbeeld een oorzaak voor sommige mensen. Dit kan komen als je in je kindertijd werd gekleineerd of zelfs vernederd. In dat geval draag je die negatieve gevoelens mee naar je volwassenheid.
Maar het kan ook een over-behulpzame of te kritische (perfectionisctische) ouder geweest zijn. Eentje die jou graag wilde leren om het nóg beter te doen. Met als gevolg dat het nooit goed genoeg was en het altijd beter kon.
Ook kan het meemaken van een traumatische gebeurtenis op een bepaald punt in je leven de oorzaak zijn. Stel bijvoorbeeld dat je enkele jaren geleden een belangrijke presentatie voor een grote groep gaf en dat ging niet goed. Je voelde je voor paal staan.
Die ervaring was misschien zo vreselijk voor je, dat je bang werd om ook andere dingen te doen. En die presentatie kan ook een spreekbeurt geweest zijn op school. Ook die angst kun je je leven lang met je meenemen, terwijl je al lang vergeten bent waar het vandaan kwam.
Raar bijkomend probleem
Faalangst of het gevoel niet goed genoeg zijn leidt meestal tot sabotagegedrag. Je bedenkt van alles om bepaalde dingen te voorkomen. Maar soms ontkom je er niet aan. En zelfs dan zal deze faalangst je saboteren. Je kunt een blackout krijgen of je verprutst het helemaal. En dan zit je met een gevoel van “ik wist het” of “ik had het je toch gezegd”.
En die negatieve gevoelens versterken je eerdere faalangst. Het wordt een self-fulfilling prophecy en vicieuze cirkel waarin je gevangen zit.
Hoe ervaar je faalangst?
Wanneer je last hebt van faalangst of het gevoel niet goed genoeg te zijn kun je één of enkele van onderstaande symptomen hebben:
- Je bent terughoudend om nieuwe dingen te proberen of mee te doen aan uitdagende projecten
- Zelf-sabotage
- Uitstelgedrag
- Overmatige angst of het niet nastreven van doelen
- Laag zelfbeeld
- Gebrek aan zelfvertrouwen
- Je zegt soms dingen als “ik zal nooit goed genoeg zijn om die promotie te krijgen” of “ik ben niet slim genoeg om in dat team te komen”
- Perfectionisme
- Voornamelijk bereid zijn dingen te doen waarvan je 100% zeker weet dat je ze aankunt
Waar kies jij voor?
Het is bijna onmogelijk om je leven te leven zonder ooit een mislukking te ervaren. Mensen die dit doen, leven waarschijnlijk zó voorzichtig dat ze nergens heen gaan en niks doen. Simpel gezegd, ze leven eigenlijk niet.
Dus mislukking maken we allemaal mee. De grote vraag is, hoe ga je ermee om? Waar kies jij voor?
Je kunt ervoor kiezen om falen te zien als ‘het einde van de wereld’, of als bewijs dat je inderdaad niet goed genoeg bent.
Maar je kunt falen ook zien als een zeer waardevol leermoment (en dat is het meestal ook). Elke keer dat iets je niet lukt kun je ervoor kiezen om de les te zoeken die je eruit kunt halen. En die lessen zijn erg belangrijk want ze zorgen ervoor dat je dezelfde fout niet nogmaals maakt. Faalangst houdt je alleen tegen als jij dat toestaat.
Het is gemakkelijk om succesvolle mensen te vinden die eerst faalden.
Neem bijvoorbeeld:
- Michael Jordan. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste basketbalspelers ooit. Toch werd hij geweigerd bij het basketbalteam op de middelbare school, omdat de leraar vond dat hij niet goed genoeg was.
- Warren Buffet, een van de rijkste en meest succesvolle zakenmannen ter wereld, werd geweigerd op de Harvard University.
- Richard Branson, eigenaar van ‘Virgin’ en multi-miljardair verliet vroegtijdig school, omdat hij niet kon meekomen.
Zij kozen ervoor om dit falen als leermoment te gebruiken.
Hoe je verlost wordt van die verstikkende faalangst
Faalangst en het gevoel niet goed genoeg te zijn, zijn programmeringen in je onderbewustzijn. Als je ze wilt aanpakken kun je op onbewust niveau een kleine veranderingen realiseren die een levensgroot positief effect op je hebben.
Je gaat je van binnenuit rustig en kalm voelen, ongeacht wat je doet of gaat doen. Je ontdekt dat je de natuurlijke opwinding van dingen die gaan komen veel eenvoudiger aankunt, waardoor je meer vertrouwen in jezelf krijgt. Kleine en grote uitdagingen brengen je voortaan niet meer van je stuk, doordat je een nieuw zelfvertrouwen krijgt.
Je bent veel minder kritisch op jezelf en je krijgt het gevoel dat jij het waard bent. Je krijgt de nieuwe overtuiging dat jij absoluut meer dan goed genoeg bent voor wat het ook is dat je wilt. Jij verdient het ook!
- Je voelt je zekerder en veel meer op je gemak
- Je verrijkt je leven op elk mogelijke manier
- Je humeur wordt beter
- Je realiseert je wensen en dromen veel sneller
- Je leeft lekkerder en meer ontspannen
- Je gelooft veel meer in jezelf en je kunnen
- Je wordt een ‘powerhouse’ vol positieve energie
Wanneer je regelmatig luistert naar de sessies ‘Positief Zelfbeeld’ en ‘Vrij van Faalangst’ realiseer je deze enorme innerlijke vrijheid.
Je schudt daarmee faalangst en het gevoel dat je niet goed genoeg bent snel en voorgoed van je af en je kunt dingen doen die je eerder onmogelijk leken!