Je staat op om iets te doen en halverwege ben je het vergeten. “Euhm, wat ging ik ook alweer doen?” Je maakt een grapje… “ik heb last van het goudvis-syndroom”…
Maar helaas. Het is niet grappig. Het is erger. Een goudvis kan zich 9 seconden concentreren op iets. In het jaar 2000 versloeg je de goudvis nog met gemiddeld 12 seconden. Maar nu, inmiddels 19 jaar later, is jouw score gezakt tot een magere 8 seconden.
Wát? Dat betekent dat een gemiddelde goudvis zich beter kan concentreren dan een gemiddeld mens.
En wat nóg erger is, is dat jouw brein geleerd heeft om beter te worden in het vergeten van dingen. En dat heeft 3 schokkende oorzaken.
De verloren kunst van concentratie
Elke 12 minuten kijk je op je telefoon, en dat begint ’s morgens vroeg al, zodra je je ogen opent. Even kijken op Facebook, Twitter of andere sociale media. Even checken of er nog mailtjes zijn.
Overal krijg je berichtjes en notificaties, vliegen de appjes je om de oren, en zonder dat je het weet slopen deze ‘onderbrekingen’ je concentratievermogen.
Het is het ‘altijd-aan-gedrag’ bij je dat zo schadelijk is voor je geestelijke gezondheid op de lange termijn. De digitale online wereld is je leven gaan beheersen en heeft je concentratievermogen om zeep geholpen.
Multitasking het modewoord dat slecht is
En om het minder op te laten vallen zeggen we vaak dat we goed kunnen Multitasken. Multitasking… meerdere dingen tegelijk doen lijkt interessant, maar is één van de meest ineffectieve manieren om dingen te doen.
Het probleem is namelijk dat je brein van nature minstens een kwartier nodig heeft om in een bepaalde staat van concentratie te komen. En wanneer dit continu verstoord wordt door de onderbrekingen krijgt je brein niet de kans te doen waar het van nature goed in is. Het gevolg is dat je de dingen die je multitaskt, veel inefficiënter en dus slechter doet, dan wanneer je deze taken één voor één, achter elkaar afhandelt.
Uiteindelijk past je brein zich aan. En zo leerde het om niet te kunnen concentreren. Je ontwikkelde daarmee een concentratiestoornis. En omdat dit zo’n beetje overal gebeurt, zien we het niet als ‘stoornis’, maar accepteren we het gewoon.
Mentale aftakeling
Onderzoekers van Microsoft, onderzochten 2000 mensen en ontdekten dat de enorme afname van het concentratievermogen direct verband hield met ons enthousiaste smartphone- en tabletgebruik. Zij concludeerden dat voornamelijk mensen met een uitgesproken digitale levensstijl, grote moeite hebben met omgevingen waar langdurige aandacht vereist is.
3 redenen waarom je brein geen laserfocus wil
- Je brein is verslaafd
Zodra er een notificatie is, gaat er een ‘rush’ door je heen. Steeds als je telefoon oplicht of een geluidje maakt, springt jouw brein een gat in de lucht: “Ja, nieuwe informatie om te ontdekken!”. Dit is een dopamine-rush en zorgt voor een mentale verslaving. Je kunt dan ook zeggen dat je brein verslaafd is geraakt aan deze prikkels. - Je brein is verouderd
Zodra je ouder bent dan 30 gaat je concentratievermogen achteruit. Dat is normaal. Maar als dat gecombineerd wordt met het slopende effect van het digitale tijdperk, dan ga je dat snel merken. Wanneer je een moeilijk taak voorgeschoteld krijgt, heeft jouw concentratievermogen het heel erg moeilijk. - Je brein is ‘dronken’
Bij verminderde concentratie, werk je ineffectief. Vaak compenseer je dat door langer door te gaan. Dat leidt tot nog slechtere concentratie. Je zit dus als het ware vast in een vicieuze cirkel. Je kunt slaapstoornissen ontwikkelen, waardoor je concentratievermogen nóg harder achteruit gaat. Eén slechte nachtrust per week kan al leiden tot deze problemen. Het effect hiervan kan vergeleken worden met je concentratievermogen na een paar glazen alcohol.
Gevolgen van concentratiestoornis
Nicolas Carr is wetenschapper, journalist, taalkundige en auteur van verscheidene boeken en essays over de invloed van het internet op onze hersenen. Hij genoot zijn opleiding aan de Harvard Universiteit en volgens hem verandert ons brein op structurele wijze, doordat we veel internetten en chatten op onze smartphones.
Hij zei:
“De vluchtige en onregelmatige leesstijl die mensen online hanteren maakt dat we ons niet meer langdurig op een normaal boek kunnen concentreren. Dit ‘diepe’ lezen vraagt namelijk langdurige aandacht. Het vermogen om diep na te denken en complexe informatie te verwerken is nauw verbonden aan dit type aandacht.”
En dit kan leiden tot:
- Snel en makkelijk afgeleid zijn
- Vergeetachtig zijn
- Chaotisch zijn
- Moeite hebben om taken en activiteiten te organiseren
- Snel dingen kwijt zijn
- Vermijden van belangrijke taken, school- of huiswerk
- Vaak te laat komen
- Snel verveeld zijn
- Problemen hebben bij het vinden/houden van een baan
- Chronisch vermoeid zijn
Hoe los je het op?
Het ontwikkelen van een concentratieprobleem is een serieus probleem, dat enorm onderschat wordt. En het eind is nog lang niet in zicht. Als we in 19 jaar van 12 naar 8 seconden zijn gegaan, waar staan we dan over nog eens 20 jaar?
Je kunt twee dingen doen om het tij te keren en je brein weer opnieuw te leren concentreren.
De meest radicale manier is: tv de deur uit, internet af laten sluiten, computers, mobieltjes en tablets wegdoen en afstand nemen van de veel te snelle digitale wereld. Dat is de beste manier, maar ook de meest ongewenste.
Maar het kan ook anders
Je kunt namelijk je brein actief leren je concentratievermogen te herstellen en verder op te voeren door te luisteren naar een speciaal ontworpen audio-sessie. Deze sessie bestaat in enkele varianten, zoals Hypnose en/of Multiliminal (= zonder hypnose).
Wanneer je regelmatig naar deze sessie luistert, zul je merken dat:
- Je niet meer afgeleid wordt van je doelen
- Je je vastbijt in dingen om ze af te maken
- Je creatiever wordt
- Je productiviteit door het dak gaat
- Je veel meer voor elkaar krijgt
- Je een helder en scherp concentratievermogen krijgt
- Je veel minder negatieve en irrelevante gedachten hebt
- Je je veel kalmer en rustiger voelt
Dit is één van de snelste en beste manieren om je concentratievermogen op te schroeven, en te genieten van de enorme voordelen.
Klik hier voor meer informatie en om deze sessie te downloaden.