Ben jij een van die één miljoen Nederlanders die antidepressiva gebruiken? Of één van de ruim 400.000 mensen die jaarlijks aan zelfdoding denken? Dan weet je dat de wachtlijsten lang zijn en de schreeuw om hulp reusachtig. We kunnen er niet omheen, depressie is een heet hangijzer.
We weten er inmiddels veel over. Denken we. Maar klopt alles wat bekend is over depressie wel? En werken antidepressiva altijd? Of moeten we kijken naar andere oplossingen?
Er wordt al tijden gedacht dat depressie ontstaat door een tekort in de hersenen aan het stofje serotonine. De farmaceutische industrie ontwikkelde als antwoord hierop antidepressiva.
Behandelen we depressie al 20 jaar verkeerd?
Er blijkt echter in steeds meer onderzoeken dat deze theorie niet klopt. Maar al 20 jaar draait behandeling om een tekort aan serotonine. Als je depressief bent, ga je je dan afvragen of de behandeling die je krijgt wel goed is, toch?
In één zo’n onderzoek hebben wetenschappers muizen gefokt die geen serotonine kunnen produceren. Theoretisch gezien zouden die dus chronisch depressief moeten zijn, maar dat bleek niet het geval. De muizen vertoonden geen tekenen van depressie. De wetenschappers concludeerden hieruit dat er geen link is tussen serotonine en depressie. Zij stelden dat de wetenschap moet gaan zoeken naar andere factoren. De resultaten kunnen een enorme impact hebben op het onderzoek naar depressie.
Dat verklaart misschien ook waarom twee op de drie mensen die antidepressiva slikken, depressief blijven. Bijna 80 procent van de mensen die antidepressiva slikken, is binnen een jaar opnieuw depressief.
Een mythe
Ook psychiater David Healy waarschuwt dat de link tussen serotonine en depressie een mythe is. Volgens professor Healy is het een misvatting dat depressie voortkomt uit een laag serotoninegehalte in het brein. Hij spreekt van ‘de commercialisering van een mythe’. Met andere woorden: verkooppraatjes.
Healy stelt dat iedereen bij de mythe betrokken is geraakt. Psychologen, tijdschriften, artsen en patiënten. En ondertussen worden effectievere en goedkopere behandelingen weggedrukt.
De oplossing
Een depressie voelt vreselijk aan, maar er is een manier om snel, effectief en goedkoop uit een depressie te komen.
Maartje luisterde naar een speciale hypnosesessie tegen depressie en noemde het “Een schot in de roos”. Ze leeft inmiddels weer gezellig en wil weer genieten.
De sessie die haar zo goed hielp, helpt je diep te ontspannen, waardoor je je snel beter gaat voelen. Je gaat je eigen toekomst weer zonniger inzien en je voelt je snel beter.
Wil jij ook snel de negatieve depressie-spiraal doorbreken en uit het donkere dal klimmen? Klik dan nu hier en download de hypnosesessie ‘Kom uit een depressie en voel je beter!